Τα σχέδια του ΟΠΑΠ για να «αναστηθεί» ο Ιππόδρομος

 

Με την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 χρόνια στον ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Παρασκευή – εκκρεμεί η κύρωση από τη Βουλή και το OK της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία – ο Οργανισμός αποκτά κυρίαρχη θέση στον εγχώριο κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Μεταξύ άλλων διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα ως τα τέλη του 2030 για 13 τυχερά παιχνίδια (ΚΙΝΟ, Πάμε Στοίχημα, Τζόκερ, Λόττο κ.ά.), τη 12ετή διαχείριση της διεύθυνσης των κρατικών λαχείων (μαζί με το Σκρατς), έχει εξασφαλίσει για 10 χρόνια την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης 35.000 τερματικών βιντεολόττο (VLT), ενώ διατηρεί παρουσία και στο Διαδίκτυο.

Στελέχωση
Ουσιαστικά, από την εγχώρια νόμιμη βιομηχανία του τζόγου, ο ΟΠΑΠ δεν έχει εμπλοκή μόνο με τα καζίνα, αν και η λειτουργία των VLTs είναι μια άμεσα ανταγωνιστική προς αυτά δραστηριότητα.

Για να λειτουργήσει και να αναπτύξει το ιπποδρομιακό στοίχημα ο ΟΠΑΠ έχει συστήσει την εταιρεία Ιπποδρομίες ΑΕ, 100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Investment. Η εταιρεία έχει αρχίσει και στελεχώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι Ελληνας και θα προέρχεται μέσα από τον ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, ο άνθρωπος-«κλειδί», δηλαδή ο γενικός διευθυντής στοιχηματισμού, θα είναι μεταγραφή από το εξωτερικό.

O ΟΔΙΕ τίθεται σε εκκαθάριση στις 15 Ιουλίου. Ως τότε την ευθύνη για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των αγώνων έχει η Πολιτεία. Δεδομένου ότι το ιπποδρόμιο κλείνει τον Αύγουστο, η επίσημη πρώτη της εταιρείας Ιπποδρομίες ΑΕ στο Μαρκόπουλο θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του νέου διαχειριστή θα είναι η αλλαγή της άμμου στον στίβο. Η άμμος έχει τοποθετηθεί το 2004 και από τότε δεν έχει ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια αναβατών και αλόγων.

Γενικότερα όμως θέμα υποδομών στο ιπποδρόμιο του Μαρκόπουλου δεν υπάρχει, αφού είναι ομολογουμένως από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Ενίσχυση του προϊόντος
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΠΑΠ θα είναι η ενίσχυση του προϊόντος.

Το προϊόν έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των ιπποδρομιών και των αλόγων που συμμετέχουν. Με την αλλαγή της φορολογίας το 2010 από την τρόικα, οι ιδιοκτήτες αλόγων αποχώρησαν μαζικά και σήμερα διεξάγονται μόνο δύο ιπποδρομίες την εβδομάδα με 300 άλογα έναντι 1.500 αλόγων όταν o ΟΔΙΕ βρισκόταν στις Τζιτζιφιές. Εν όψει της πώλησης της άδειας, η φορολογία επανήλθε στο παλαιότερο καθεστώς και ιδιοκτήτες τουλάχιστον 300 αλόγων έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να επιστρέψουν στο Μαρκόπουλο.

«Δεν μπορείς να διοργανώνεις αγώνες με ομόσταβλα άλογα και ίδιους προπονητές» αναφέρουν παράγοντες του χώρου, εντοπίζοντας τη μεγάλη πτώση των εσόδων του ιπποδρομιακού στοιχήματος στη χαμένη ανταγωνιστικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση της Ιπποδρομίες ΑΕ θα συνεργαστεί και με τον ρυθμιστή των ιπποδρομιών στην Ελλάδα, τη Φίλιππο Ενωση.

Ο ΟΠΑΠ θα καταβάλει 40,5 εκατ. ευρώ τίμημα για την απόκτηση της άδειας και δεσμεύεται να αποδίδει στο Δημόσιο 2,5 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Καμίλ Ζίγκλερ είχε δύο συναντήσεις με την αρμόδια υπουργό κυρία Νάντια Βαλαβάνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, όπου μεταξύ άλλων ετέθη και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο ιπποδρόμιο.

Ο ΟΠΑΠ παίρνει μόνο τη διαχείριση του Στοιχήματος και δεν εμπλέκεται καθόλου με το νομικό πρόσωπο ΟΔΙΕ, στο οποίο θα τοποθετηθεί ειδικός εκκαθαριστής. Ο τελευταίος θα κληθεί να διευθετήσει τις οφειλές που έχει ο Οργανισμός στην Ιntralot (περίπου 25 εκατ. ευρώ), τις οφειλές του ΟΔΙΕ προς πρώην εργαζομένους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά (άλλα 2 εκατ. ευρώ) και άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους. Με το τίμημα του ΟΠΑΠ θα μπορούσαν να κλείσουν κάποιες από τις παραπάνω τρύπες.

Προκαταβολή φόρου
Ο ΟΠΑΠ απέδωσε το δικαίωμα του Δημοσίου (30%) επί των μεικτών κερδών του νωρίτερα για τους πρώτους μήνες του 2015. Ειδικότερα, ενώ έπρεπε για το τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος να καταβάλει τον φόρο ως τις 15 Απριλίου, επέλεξε και κατέβαλε τον αναλογούντα φόρο για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο (περίπου 100 εκατ. ευρώ) εντός του Μαρτίου, θέλοντας έτσι να διευκολύνει τη διαδικασία ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός απέδωσε από τη λειτουργία του το 2004 στο Δημόσιο περίπου 600 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή φόρων.

Περίπου 413 εκατ. ευρώ ήταν τα δικαιώματα του Δημοσίου (30%) επί των μεικτών κερδών του Οργανισμού, άλλα 106 εκατ. ευρώ ήταν ο φόρος εισοδήματος και τα υπόλοιπα ήταν οι φόροι από τα κέρδη των νικητών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*